Duurzame meubels uit strafkampen in Belarus?

Geschatte leestijd: < 1 minuut
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Het bekende duurzaamheidslabel FSC (Forest Stewardship Council) heeft jarenlang meubels die onder dwangarbeid strafkampen in Belarus gemaakt werden zijn groene zegel gegeven. Hierdoor konden deze producten gemakkelijk hun weg vinden op de Europese markt. Ook nadat in 2020 in het kielzog van de verkiezingen de repressie enorm toenam en vele politieke gevangenen in deze kampen terechtkwamen, bleef FSC de kampen certificeren als duurzame productielocatie. Pas na de grootschalige invasie van Oekraïne in 2022 trok FSC zich uit Belarus terug uit zorgen om de veiligheid van hun auditors.

Milieu- en mensenrechtenorganisaties, samen met Europarlementariërs en andere betrokkenen, onder andere uit de Belarusische diaspora kaartten deze week in een open brief aan de FSC aan dat de organisatie nooit gereflecteerd heeft op de gemaakte fouten, ondanks dat het al in 2022 hiermee werd geconfronteerd. Daardoor zou de organisatie deze fouten in elk andere repressieve land opnieuw kunnen maken.

Hout en houtproducten blijven de het belangrijkste EU-exportproduct van Belarus dat nog niet of nauwelijks onder sancties staat. Nederland is de derde grootste importeur van deze producten in de EU.

Avatar
Over Christie Miedema 29 Artikelen
Christie Miedema heeft een bijzondere interesse in Midden- en Oost-Europa, mensenrechten, sociale bewegingen en migratie. In 2015 promoveerde ze op de dissertatie Vrede of Vrijheid?, over Westerse linkse organisaties en hun contacten met de oppositie in Polen in de jaren tachtig. In 2019 publiceerde ze het boek Not a Movement of Dissidents over Amnesty International achter het IJzeren Gordijn. Sinds 2015 is ze campaigner voor Clean Clothes Campaign en zet zich op vrijwillige basis in voor Libereco – Partnership for Human Rights en verschillende andere maatschappelijke en activistische organisaties.