De Krim, de geschiedenis van een betwist schiereiland

De Krim
Geschatte leestijd: < 1 minuut

KU Leuven, campus Antwerpen, organiseren in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen een lezingenreeks over de betekenis en impact van de oorlog in Oekraïne. Emmanuel Waegemans, emeritus professor van de KU Leuven, bijt op 13 december de spits af met ‘De Krim, de geschiedenis van een betwist schiereiland’. Hij vertelt over de ingewikkelde geschiedenis van dit exotische en zuidelijke schiereiland en legt uit waarom het zo belangrijk is én zoveel emoties oproept.

De Krim, de Parel van de Zwarte Zee was al de geliefde vakantiebestemming van de keizerlijke Romanov familie. Nikita Chroestjow droeg het schiereiland 70 jaar geleden in volle Sovjettijd bijna symbolisch over aan Oekraïne. Niemand had voorzien dat de Sovjet-Unie in 1991 uiteen zou vallen en dat de Krim daardoor ‘echt’ Oekraïens werd.

Inschrijven is gratis, maar verplicht via pieter.boulogne@kuleuven.be

Woensdag 13 december 2023, 19:00
Campus Sint Jacob, lokaal 00.100, Sint Jacobsmarkt 49, Antwerpen

Avatar
Over redactie Donau 196 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.