Tiraspol doet de naam ‘Transnistrië’ in de ban

Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

Tiraspol — Gebruik van de naam ‘Transnistrië’ voor de afvallige Moldavische grensregio is voortaan verboden. De ‘Opperste Sovjet’ in Tiraspol nam afgelopen week een ​wetsvoorstel aan dat was ingediend door Vadim Krasnoselsky, de facto leider van de pro-Russische ‘republiek’ die zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk verklaarde maar internationaal niet wordt erkend.

De naam ‘Transnistrië’ wordt op de linkeroever van de rivier de Nistru voortaan gelijkgesteld aan de begrippen ‘fascisme’ en ‘nazisme’. ‘Persoonlijk vind ik dat de term “Transnistrië” is getransformeerd van het idee van “gebied voorbij de Nistru” naar een term die honger, verwoesting, moord, bloed, het doden van mensen, de Holocaust betekent’, aldus Krasnoselsky.

De wetswijziging moeten over een week van kracht worden. Daarna worden boetes opgelegd voor het gebruik van de term ‘Transnistrië’ in een openbare toespraak, een openbaar tentoongesteld werk of in de media. Dergelijke overtredingen komen neer op manifestaties van nazisme. Overtreders kunnen een boete tegemoet zien van maximaal 360 Transnistrische roebel (ongeveer 21 euro) of zelfs vijftien dagen arrestatie. Voor ambtenaren is de boete twee keer zo hoog, terwijl rechtspersonen meer dan 9.000 Transnistrische roebel (530 euro) moeten betalen.

De regering in Chișinău liet zich niet onbetuigd. Het Bureau voor Reïntegratie, verantwoordelijk voor onderhandelingen over de oplossing van het conflict met Transnistrië, merkte op dat de term ‘Transnistrië’ al in het publieke debat werd gebruikt ‘lang voordat het nazisme of fascisme bestond’.

Sinds de massale invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022 liggen de machthebbers in de ‘Pridnestrovische Moldavische Republiek’, ook wel aangeduid met het Russische ‘Pridnistrovia’, onder vuur. De grenzen met Oekraïne zijn sindsdien gesloten. Voor uitvoer van diensten en producten was ‘Pridnistrovia’ al enkele jaren afhankelijk van vergunningen die alleen in hoofdstad Chișinău worden afgegeven. De regering van president Maia Sandu verklaarde kort na de invasie het vijf-plus-twee onderhandelingsformaat voor dood, zodat de politieke elite in de afvallige republiek niet langer op steun van Rusland kan rekenen in onderhandelingen. Het feit dat Moldavië sinds kort EU-kandidaatlidstaat is, voert de druk op het regime in Tiraspol verder op.

De regering in Chișinău is vastbesloten om snel tot een — vreedzame — oplossing te komen voor de afvallige grensregio van ruim 4,000 vierkante kilometers met 400,000 inwoners dat ingeklemd ligt tussen Oekraïne en Moldavië. Slechte ervaringen met toetreding van Cyprus zonder resolutie van de status van Noord-Cyprus zullen ongetwijfeld ook de druk vanuit Brussel doen toenemen in de komende jaren.

Frank Elbers
Over Frank Elbers 43 Artikelen
Frank Elbers is journalist en onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) in Roemenië. Hij is Zuidoost-Europa correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1 en VRT Radio 1. Hoofdredacteur van Donau.