Bookvoorstelling Samizdat (Leuven, 5 september)

Boekvoorstelling Samizdat (Leuven, 5 september)
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Slechts één generatie heeft Rusland vrijheid gekend – na de val van het communisme (1991) tot 2012, toen Poetin na vervalste verkiezingen de schroeven begon aan te draaien en pers en media aan banden legde. De censuur is nu opnieuw springlevend in Rusland.

Deze trieste wending bracht Manuel Waegemans op het idee eens de geschiedenis van de censuur in Rusland te schrijven en daarin het fenomeen van de samizdat zelf uitgegeven geschriften) te situeren. Wanneer is de censuur ontstaan in Rusland, hoe werkte ze (werkte ze wel?), hoe gingen schrijvers en journalisten daarmee om, hoe gingen de bolsjevieken na 1917 om met de vrijheid van woord?
Dit alles wordt in dit boek in geuren en kleuren verteld. Met veel citaten en illustraties.
Iedereen is welkom op de boekvoorstelling in Museum M in Leuven.

Donderdag 5 september om 19:30
Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven

Avatar
Over redactie Donau 196 Artikelen
Donau is een platform voor artikelen over Midden- en Zuidoost-Europa. U kunt hier reportages, interviews en achtergronden lezen over de culturen, samenlevingen en politieke ontwikkelingen van Hongarije tot Oekraine en van Albanië tot Rusland. Als enige tijdschrift over Midden en Zuidoost-Europa in het Nederlandse taalgebied probeert Donau clichés te ontkrachten en een genuanceerd en gevarieerd beeld van het gebied te scheppen.