Het museum van de revolutie

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een soldaat met een gasmasker op zit zwijgend in de hoek. Dit is de filmzaal van het herinneringscentrum van de revolutie in Timișoara.

20141130_132953De ruimte, in een voormalig logement voor militairen, is ingericht om de bezoeker zoveel mogelijk prikkels te geven over het Roemenië van vóór 1989. Het hangt er vol met posters en foto’s van dictator Ceaușescu. In de krappe hal twee olieverfportretten van een veel te jeugdig “genie van de Karpaten”. Bezoekers zijn gedwongen er heel dicht langs te lopen.

De zelfverheerlijking van het regime wordt ook onderstreept door een collage van de diploma’s en oorkondes van Ceaușescu’s vrouw Elena. Hoewel ze naar verluidt de chemische formule van water niet eens kon uitspreken, gold  zij officieeel in Roemenië als een vermaard scheikundige, tot de mythe van de Ceaușescu’s in december 1989 handhandig werd doorgeprikt.

20141130_133042

Dat doorprikken begon allemaal hier, in een stad in het uiterste westen, op honderden kilometers van de hoofdstad Boekarest. En Timișoara is dan ook de stad waar je één van de weinige grote tentoonstellingen vindt over het regime dat Roemenië tot een kwart eeuw geleden in zijn greep hield.

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989
http://www.memorialulrevolutiei.ro/
Str. Popa Sapca nr. 3-5
Timișoara

Volg Oostblokboek.nl op twitter of facebook om op de hoogte te blijven, of nog makkelijker: ontvang een e-mail.

Joost van Egmond
Over Joost van Egmond 49 Artikelen
Joost van Egmond is journalist. Hij publiceerde ondermeer bij de NOS, Trouw, Time magazine, Nieuwsuur, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Bloomberg. Joost woonde en werkte in Belgrado van 2010 tot 2015. Sindsdien treedt nog wel een op als deskundige hier en daar. Schreef het hoofdstuk over Joegoslavië en Albanië voor Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Stookt zijn rakija zo veel als mogelijk zelf.