Artsen applaudisseren voor thuisblijvers in Bulgarije

Intussen in Oost-Europa

Geschatte leestijd: 2 minuten
Korte berichten over opmerkelijke ontwikkelingen, verzameld door de redactie.

In Bulgarije is het ‘verrekte moeilijk’ om niet de straat op te gaan, zo laten mensen weten die in quarantaine zitten. En het is ook geen pretje natuurlijk, als je, zoals het gros van de inwoners, ergens hoog in een flat in een betonnen buitenwijk van een stad woont. Met enkel een balkon voor de frisse neus of zelfs dat niet eens. Hutje mutje op elkaar in een drie- of tweekamer woning met vier mensen. Of meer. En Bulgarije kent geen ‘ophokplicht’. Er is een advies. Zoals bij ons. De markten en diverse winkels zijn open, al geldt er een afstand van 2 meter en moeten verkopers in Sofia op grote markten als de Vrouwenmarkt verplicht handschoenen en mondkapjes dragen. 

Het vergt discipline en uithoudingsvermogen om in huis te blijven. Of veel angst. Want Bulgarije is nu niet het land waar je ziek wilt zijn. Tuurlijk, met voldoende geld kom je een lichamelijke crisis in de grote steden wel door. Maar door een fikse demografische crisis is er in diverse steden, zoals het krimpende Vidin aan de Donau, en zeker in de kleinere provinciale stadjes, geen verpleegkundige die je kan helpen. Die zitten allang in Nederland, Duitsland of België. 

Toch lappen zo te horen best wat Bulgaren de regels aan hun laars. Op de vraag of ze niet wat foto’s kan sturen van een mensenvrij Sofia, een unicum in deze 2 miljoen tellende stad, zucht een persfotografe heel hard. ‘Niks leegte. Er zijn nog steeds hordes mensen op straat. De idioten.’

Om de Bulgaren die wel thuisblijven te eren, gingen daarom afgelopen zondag (12 april) het personeel van ziekenhuizen in zowat alle steden van het land  om 21.00 uur de straat op om – met mondkap, handschoenen, spatbril en bedekkende kleding, te applaudiseren. Niet voor zichzelf, maar voor de Bulgaren die thuis blijven.

Hellen Kooijman
Over Hellen Kooijman 5 Artikelen
Drs. Hellen Kooijman studeerde Oost-Europese Studies en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hellen is freelance journalist. Ze maakte radiodocumentaires voor de Humanistische Omroep (HUMAN) en schrijft artikelen en interviews voor kranten en tijdschriften. Haar specialisatie is Bulgarije, waar zij kind aan huis is geworden. In 2006 verscheen haar boek In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa. Hellen was samensteller van Het Oostblokbloek (Nieuw Amsterdam 2014). Ze was hoofdredacteur van Donau van 2012 tot 2016 en redacteur van 2017-2022.